Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

Legerbasis statiestraat Zwijndrecht (mistmakers?)

  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
1 maand 3 weken geleden #1 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic Legerbasis statiestraat Zwijndrecht (mistmakers?)
Hallo,
helaas kunnen wij u niet verder helpen met het oplossen van uw vraag.  Misschien kan u bij het Imperial War Museum via  https://www.iwm.org.uk/contact-us  aan meer informatie geraken.  En moest dit het geval zijn, dan horen/lezen wij dit graag van u.
We weten wel dat in 1944 een Britse verkenner (in een tank) vanuit de richting Burcht over de Krijgsbaan in Zwijndrecht toekwam, uit de tank werd gehaald en op het balkon van het oude gemeentehuis gevierd werd als een bevrijder.  De V1- en V2-bommenregens moesten toen bij ons nog beginnen.
 
  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
1 maand 4 weken geleden #2 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic Legerbasis statiestraat Zwijndrecht (mistmakers?)
Al heel erg bedankt voor uw antwoord!
Het jaartal of een duidelijkere tijdsperiode heb ik jammer genoeg niet. Wat wel normaal zou zo moeten geweest zijn, is dat de soldaat er al was toen de Duitsers nog controle hadden over Zwijndrecht. Mijn overgrootouders hadden namelijk een kleermakerszaak en het is me altijd zo verteld dat de Duitsers soms ook in de winkel binnen waren wanneer de soldaat op zolder zat. Verder over het mist maken heb ik weinig duidelijke info gekregen. Hoe het aan mij verteld is, zou het echt zo geweest zijn dat er een soort mist of wolk gemaakt werd die de stad bedekte. Misschien kan het ook op een andere manier gebeurt zijn, maar de soldaat moet ervoor gezorgd hebben dat bepaalde doelwitten niet zichtbaar waren voor de Duitsers vanuit de lucht.
  • Dirk Verelst
  • Onderwerp Auteur
2 maanden 19 uren geleden #3 door Dirk Verelst
Beantwoord door Dirk Verelst in topic Legerbasis statiestraat Zwijndrecht (mistmakers?)
Dit verhaal is mij onbekend. Dat er zo'n groep zou hebben bestaan, is mij bekend. Maar helaas ontbreken hierover verder alle gegevens. 
  • Schaekers Mireille
Meer
2 maanden 6 dagen geleden #4 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Legerbasis statiestraat Zwijndrecht (mistmakers?)
Aan de Statiestraat in Zwijndrecht was geen kazerne te vinden.  Wel waren er Britse militairen gestationeerd in de meisjes- en jongensschool en in het klooster.  Deze gebouwen liggen/lagen aan of niet ver van de Statiestraat.  Er was ook een doorgangskamp voor Britse militairen ter hoogte van de Scheldebocht, in de omgeving van wat nu Antwerpen-plage is.  Uw vraag zal binnenkort bekeken worden door onze voorzitter die zich meer specifiek bezighoudt met WO2 bij ons.  Weet u in welke jaar de Britse militair bij uw familieleden onderdak vond?  Dit zou het onderzoek al in een bepaald tijdskader kunnen situeren.  Kan u misschien dit 'mist maken' meer specifiëren?  Weet u bijvoorbeeld bij welk legeronderdeel de Britse militair ingedeeld was?
  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
2 maanden 1 week geleden #5 door Anoniem
Er is mij altijd een verhaal verteld door mijn grootouders dat mijn overgrootouders tijdens de 2de WO een Engelse soldaat lieten onderduiken. Ze woonden in Zwijndrecht en de soldaat zou in dienst zijn geweest in de legerkazerne bij de statiestraat. De soldaat zou ‘mist’ hebben gemaakt boven de regio Antwerpen om doelwitten niet zichtbaar te maken voor Duitse bommen. Helaas vind ik hier geen enkel document of artikel over. Heeft iemand hier meer info over? 
 
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Gemaakt door Kunena