Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

tentoonstelling Alfred Ost te Hoogstraten

  • Secretaris
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 6 maanden geleden - 11 jaren 6 maanden geleden #1 door Secretaris
Beantwoord door Secretaris in topic tentoonstelling Alfred Ost te Hoogstraten-vervolg
Zoals beloofd: het antwoord van het Begijnhofmuseum van Hoogstraten op de vraag: welk is de band tussen Joseph Carette, Alfred Ost en Hoogstraten? Deze vraag werd verstuurd op vrijdagavond 19.04.
Deze morgen kwam er al een antwoord terug uit Hoogstraten. Joseph Carette was destijds gewestelijk ontvanger voor de gemeente Hoogstraten. Hij heeft nooit in de stad gewoond maar heeft ze meermaals bezocht, samen met Alfred Ost. Na zijn studies aan het Kleine Seminarie bleef onze schilder jaarlijks Hoogstraten bezoeken ter gelegenheid van de Heilige Bloedprocessie. Ook de Sint Katharinakerk en andere gebouwen die een zekere betekenis hebben op vlak van erfgoed, hadden zijn belangstelling gewekt. Deze voorliefde lag ook aan de basis van de schenking van z'n werken die hij aan de stad deed.
Alfred Ost leefde in die jaren in de Ramstraat te Antwerpen. Na zijn studies heeft hij nooit meer in Hoogstraten gewoond.
Laatst bewerkt 11 jaren 6 maanden geleden doorSecretaris.
  • Secretaris
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 6 maanden geleden - 11 jaren 6 maanden geleden #2 door Secretaris
Beantwoord door Secretaris in topic tentoonstelling Alfred Ost te Hoogstraten
Beste Vincent,

Alfred Ost heeft 3 jaar middelbaar onderwijs gevolgd aan het Kleine Seminarie te Hoogstraten. In 1938 schonk hij een deel van zijn werken aan Hoogstraten. Deze stad wenste een heilig Bloedmuseum op te richten en Ost schenkt hen dan 80 religieuse werken. Verder schonk hij enige jaren daarvoor en daarna nog werken aan de Zoo van Antwerpen, de steden 's Hertogenbosch (51 werken), Mechelen (430 werken) en Roosendaal (103 werken). De man was dus zéér produktief! Ik bevraag mij ook bij het museum van Hoogstraten wat nu juist de band was tussen Joseph Carette en Hoogstraten. Op de website van het museum staat te lezen dat Carette en Ost zeer dikke vrienden waren zonder verdere nadere uitleg.
Een kleine 10 jaar geleden werden de tekeningen die aan de Zoo geschonken waren op hun beurt verder in bruikleen gegeven aan de stad Hoogstraten. Hij werkte trouwens ook mee aan de decoratie van de Egyptische tempel in de Zoo (die van de olifanten en de giraffen).
De gemeente Zwijndrecht kent ook de Alfred Oststichting vzw. Deze werd gesticht naar aanleiding van de schenking van 30 werken van de schilder aan zijn geboortegemeente. De gemeente heeft ook een groot aantal werken, boeken, prentbriefkaarten en andere memorabilia aangekocht en aan de schenking toegevoegd dit alles in 4 tentoonstellingen (in 1995, 1999, 2002 en 2009) aan het publiek getoond.
Zijn geboortehuis staat nog steeds in de Burchstestraat 54 (bij zijn geboorte was dit Laarstraat 21) maar dit is nu een privéwoning. Als je nog meer over de man, zijn leven en zijn werk wil lezen, kan je terecht in de openbare bibliotheek van Zwijndrecht. Ik hou je op de hoogte zodra ik antwoord krijg uit Hoogstraten op bovengestelde vraag B)
Laatst bewerkt 11 jaren 6 maanden geleden doorSecretaris.
  • Vincent Deleu
11 jaren 6 maanden geleden #3 door Vincent Deleu
Beantwoord door Vincent Deleu in topic tentoonstelling Alfred Ost te Hoogstraten
Waarom Hoogstraten ?
  • Secretaris
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 6 maanden geleden #4 door Secretaris
tentoonstelling Alfred Ost te Hoogstraten werd gestart door Secretaris
In het Stedelijk Museum van Hoogstraten, in het oude begijnhof loopt er sinds 31 maart tot en met 23 juni 2013 een tentoonstelling met een selectie uit 500 werken van onze vroegere mededorpsgenoot Alfred Ost. Deze werken komen uit de privé-verzameling van Joseph Carette, vriend en beschermengel van "onze" schilder. De kleinkinderen van Joseph Carette schonken deze werken aan het museum van Hoogstraten. Dit museum is open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.
U kan meer info vinden via www.museumhoogstraten.be

:lol:
Moderators: Schaekers Mireille
Gemaakt door Kunena