Onderwerp:

Portretje Mei 2020: Villa Roosenberg 18 jan 2022 23:02 #1

  • Omwonende
  • Omwonende's Profielfoto
Beste,
Villa Roosenberg staat op het punt te verdwijnen.
Zie bijlage.

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF

Bijlagen:

Portretje Mei 2020: Villa Roosenberg 01 mei 2020 11:17 #2

  • Anoniem
  • Anoniem's Profielfoto
In het Portretje over Villa Roosenberg wordt vermeld: "Hij kreeg zelfs een eigen straat naar hem genoemd: de Arthur De Groodtstraat op het Vlaams Hoofd; een straat die ongeveer ter hoogte van de huidige Graaf Van Bergenstraat (tussen de Hanegraefstraat en de Blancefloerlaan) moet gelegen hebben."
Dat klopt niet helemaal. De vroegere kromming van de Rijsselsebaan rond het fort, zorgt ervoor dat een gedeelte daarvan parallel loopt met de vroegere Arthur De Groodtstraat. Die valt eigenlijk te situeren tussen Lode Zielenslaan, Waterhoenlaan en Blancefloerlaan.
De Heer van Bergenstraat ligt ten zuiden van de Blancefloerlaan en is genoemd naar Cornelis van Glymes van Bergen (ca.1500 - ca.1560 ?), een zoon van Cornelis van Glymes (1458-1508) van Bergen op Zoom en Maria Magdalena van Zevenbergen. Hij was geen graaf, tenzij voor korte tijd graaf van Loon, te zelver tijd als toen hij van 1538 tot 1544 de 85ste prins-bisschop van Luik was. Daarna was hij tot aan zijn dood heer van Burcht en Zwijndrecht. In die hoedanigheid kwamen de kapelmeesters van de Sint-Annakapel op het Vlaams Hoofd bij hem om steun vragen. Zijn voorgangers schonken aan de kapel voldoende grond om er een kapelaan mee te kunnen betalen. Toen deze gronden werden overstroomd en verloren gingen in de nieuwe dijk, hernieuwde Cornelis van Bergen, heer van Burcht en Zwijndrecht, op 9 september 1559 de schenking van zijn voorgangers.

Dirk Verelst schrijft over hem in Geschiedenis van Zwijndrecht, deel 1, blz. 105-109:
Cornelis van Bergen was in feite “pandheer” over Burcht en Zwijndrecht.
Voor de “heerschappij” van Cornelis van Bergen over Burcht en Zwijndrecht moeten we terug naar de dood, in 1482, van Godfried Vilain. De betwistingen over zijn erfenis duurden bijna 60 jaar. De familie Montmorency kwam als overwinnaar uit en mocht de heerlijkheid Burcht en Zwijndrecht beheren als enige eigenaar vanaf 1542. Inmiddels waren Jan van Montmorency en ook diens kinderen overleden en ook kleinzoon Jozef van Montmorency. De goederen werden daarna beheerd door diens weduwe, Anna van Egmond. Haar oudste zoon, Filip van Montmorency junior (1524-1568) een overeenkomst af met zijn oom, Cornelis van Bergen, Heer van Zevenbergen. Filip verkocht op 25 augustus 1553 de heerlijkheid voor 60 000 lb.gr. voor onbepaalde tijd, maar met de bijzondere clausule dat hij de heerlijkheid terugkreeg indien hij de koopsom terugbetaalde. Zeer lang duurde de verpanding niet. Al in het begin van 1560 werd het bedrag teruggestort.

Als iemand vragen heeft over straatnamen op Linkeroever of elders in Antwerpen, dan kan die altijd bij mij terecht.
Hartelijke groet (vanuit ons 'kot')
Gie Stappaerts

Portretje Mei 2020: Villa Roosenberg 26 apr 2020 09:17 #3

  • Super User
  • Super User's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Berichten: 132
Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie over de villa Roosenberg te Zwijndrecht.


Portretje Mei 2020: Villa Roosenberg


Klik op Antwoord (niet op Antwoord onderwerp!)
Moderators: Schaekers Mireille
Tijd voor maken pagina: 0.034 seconden
Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be